Zašto je važno da deca gube?

Kako bi dostigli cilj najvažnija je motivacija, želja i težnja ka tome da budemo bolji. Zelja da dostignemo određeni rezultat. Borbeni i takmičarski duh se razvija kod deteta od najranijeg uzrasta. Kao roditelji često štitimo decu od poraza, težimo da njima svet prikažemo u idealnom svetlu, gde oni uvek dobijaju. Ali koliko je to dobro za njih?

Jos od vrtića sva deca dobijaju crvenu jabuku na ruci kao znak da su sve dobro uradila. Ono što zaboravljamo jeste da dete treba postepeno uvoditi u realan svet, gde neće uvek biti najbolje. Preveliki broj dece u državnim vrtićima vodi ka nekom generalnom nastupu prema svim mališanima. Zato se sve češće ističu vrtići, gde deca uče u manjim grupama, gde su vaspitači posvećeni svakom detetu i gde se zagovara individualni pristup, jedan od takvih vrtića je i vrtić Ada Ciganlija.

Koliko god dete štitili od grešaka i nezadovoljstava pogrešice nekada, i moraće datu situaciju samo da reši. Zato su za dete važne društvene igre. Pogotovo ako igra zahteva samostalni nastup deteta. Samostalno će odlučiti koji potez da povuče, i samostalno ce uvideti posledice takvog poteza.

privatni vrtic beograd
Ako se odluče za timsku igru deca će shvatiti da je saradnja između članova jedini put do uspeha. Naučiće da sa njima podele rezultat, a tako razvijaju timski duh. Kada dete shvati da je poraz sastavni deo igre, jednostavno ce uživati u igri sa drugarima, a rezultat će početi lakše da prihvata i da shvata da u životu nije uvek sve onako kako očekuje.

Kada igraju sa roditeljima deca očekuju zaštitu i savet oko svojh poteza. Možete uvek pored redovnih da definišete i vaša pravila, a da onda pre početka igre odlučite po kojim pravilima igrate. Tako ih postepeno uvodite u svet fer-pleja. I da, roditeljima je dozvoljeno da pobede, jer tako uče decu da prihvate svoje nezadovoljstvo i motivišu ih da budu bolji.

privatni vrtici beograd

Foto: www.babble.com; www.activityvillage.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *