Zabavom protiv dosade deteta

Današnji mališani višak slobodnog vremena često provode za računarima, gledanjem televizije ili igranjem igrica, a kada i sve to ne upali, umeju da se požale roditeljima kako im je dosadno. Imajte na umu da se navike i veštine stečene u detinjstvu zadržavaju čitav život, pa pokušajte da baš ovaj raspust, sada kada ste prebrodili upis u osnovnu školu u Beogradu, iskoristite za to da pomognete deci da razviju kreativno razmišljanje, pronalaženje načina za rešenje problema i snalažljivost.

Sa izazovom poznatim pod imenom „dosada“ će se sretati u životu veoma često, pa je pronalaženje načina na koji mogu da izađu na kraj sa njom važna životna lekcija. Pomozite im zato da nauče kako mogu da je pobede i zabave se ponekad i sami i uživaju u svom društvu.

Deca treba da nauče da se zabave sama!

Svako dete je priča za sebe, neka se odlično zabavljaju i igraju sama, dok neku treba naučiti kako da prave sebi društvo. Ako se vaše dete nakon dva minuta igranja vraća do vas, definitivno treba da ga naučite kako da se igra samo. Odaberite igru koja će detetu biti zanimljiva, sastavljanje slagalice za mlađe dete ili rešavanje logičkih igrica za starije i prvo mu pokažite kako se igrica igra, zatim ga posmatrajte kako se samo bavi tim izazovom i na kraju ga pustite da se samo pozabavi igrom.

pexels-photo-704146

Vodite se zanimljivim vannastavnim aktivnostima koje učitelji i nastavnici organizuju vašem detetu u školi. Nešto poput pravljenja zanimljivih kolaža ili, sad pred novogodišnje praznike, možete animirati svoje dete pravljenjem ukrasa za jelku. Na taj način podstaknite im maštu i upotpunite njihov višak slobodnog vremena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *