Slušalice – štetne ‚‚igračke‚‚ za sluh dece i odraslih

Da li vaši klinci koriste slušalice bubice za slušanje muzike? Možda biste trebali razmisliti o njihovim štetnim dejstvima na sluh! 

Danas za slušanje muzike putem mp3 plejera ili telefona obično koristimo slušalice „bubice“ koje su postale omiljena igračka – rekvizit deci i odraslima, jer su nam one standardne preglomazne, a češće i mnogo skuplje. Međutim, bubice sigurno nisu najbolji izbor. A ukoliko se, ipak, odlučite da ih zadržite naučite kako da ih pravilno koristite i zaštite uši i sluh.

slusalice

Loše strane ove glasne ‚‚igračke‚‚

Istraživanja su pokazala da su ove slušalice glavni uzrok slabljena sluha kod dece i tinejdžera. Svi mi u ušima imamo sitne dlačice, koje se zovu kohlea i koje su zaslužne da zvuk nežno i sigurno dođe do našeg mozga. Preglasan zvuk oštećuje te dlačice, pa vremenom sluh slabi i zbog grešaka u mladosti mogli bismo u starosti biti uskraćeni za svu onu divnu muziku koju smo voljeli da slušamo i koja će tek nastati.

Sa „bubicama“ je manja mogućnost da „umekanite“ zvuk i teže možete da kontrolišete jačinu zvuka nego kada koristite standardne kvalitetne slušalice. Tako direktan dotok zvuka u uši može oštetiti bubne opne. Ako zvuk nameštate na jačinu od 75% (to je obično oko 85 decibela) vaš zvuk će nakon nekog perioda biti trajno oštećen. Takođe, mnogi tvrde da je zvuk mnogo kvalitetniji kada muziku slušate putem kvalitetnijih običnih slušalica.

Neki ljudi su imali problema sa začepljenjem u ušima i infekcijama. Mnogi doktori smatraju da do većeg i češćeg nakupljanja voska u ušima, zakrčenja i bolesti ušiju dolazi upravo zbog čestog korišćenja “bubica”.

Ukoliko je vaš sluh ili sluh vašeg deteta oštećen i osećate zujanje u ušima i bez korišćenja slušalica ili slušanja glasne muzike, proverite svoj sluh ili posavetujte se sa lekarom i razmotrite da li su slušni aparati rešenje za vaš sluh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *