Pospešite koncentraciju vaših mališana

Svedoci ste da svakodnevno vaša deca započnu neku aktivnost, ali retko uspevaju da je privedu kraju. Dok im čitate priču već posle nekoliko minuta njihova koncentracija slabi i više vas uopšte ne slušaju. Da biste im pomogli da se bolje koncentrišu prvo bi trebalo da shvatite razliku između koncentracije i pažnje kod dece. Ovakav vid razgraničavanja koncentracije i pažnje posebno se primenjuje u vrtićima, tako da je i upis u privatne vrtiće Banovo Brdo jedno od rešenja da vaši mališani savladaju usmeravanje pažnje na određene stvari tokom odrastanja.

Pažnja je svakom detetu urođena, potrebno je samo da se nešto dogodi i uključi okidač, koji će da privuče detetovu pažnju i angažuje sva njegova čula, bilo da je to neki novi miris, zvuk, ukus, slika. Za koncentraciju, međutim, neophodno je da dete uloži istinski intelektualni napor, odnosno da razmisli. Zato je za jačanje njegove koncentracije dobro da svakodnevno izvodi određene intelektualne vežbe kao što su slaganje slagalica, građenje raznih objekata ili čak gradova od kockica različitih veličina ili crtanje.

Young boy concentrating on reading a book

Ukoliko neki spoljni stimulans poremeti detetov tok misli dok nešto radi, ono će se začas dekoncentrisati i odustati. Stoga ga nemojte ometati i ne prekidajte tok njegovih misli dok je u nekoj intelektualnoj aktivnosti. Bilo da je samo u sobi ili u grupi sa drugom decom, mališana bi trebalo da pustite da sam završi ono što je započeo. Jer, postoji opasnost da se brzo gubljenje interesovanja kasnije manifestuje kroz teškoće u učenju.

Pretvorite kratke intelektualne vežbe u igre koje će mu se dopasti. Organizujte takmičenje u izgradnji zamka od drvenih kockica ili u bojenju, ali odredite rok za završetak tih zadataka i, naravno, malu nagradu. Zadajte mu, na primer, da za sat vremena reši tri zadatka iz matematike, a kao nagradu mu ponudite 30 minuta vožnje bicikla u parku.

Budite kreativni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *