Tag Archives: voznja bicike i deca

Najdraža dečija vožnja!

Kada vaše dete napuni određeni broj godina (6-7) počeće da odbacuje igračke kao što su plišane mede ili zeke, kocke ili plastični automobili.
Tada će vaše dete poželeti da više vremena provodi napolju sa drugarima u raznim aktivnostima. Jedna od omiljenih kod dece ovog uzrasta jeste vožnja bicikla.

Bicikl je dobar za kondiciju, a ne traži puno para za održavanje. Skoro svaka privatna osnovna škola Beograd ima u svom kadru profesora fizičkog vaspitanja koji će savetovati deci koliko vožnja bicikla može biti korisna i zabavna.

bicikla

Najbitnije je da bickl ima dobre kočnice i da je sedište podešeno prema visini deteta koje ga vozi.
Pravi je izazov za dete da sedne na dvotočkaša, posebno prvi put u životu.

Neka deca lakše, a neka teže savladavaju vožnju ovim prevoznim sredstvom. Kako bi se vaše dete zainteresovalo za vožnju biciklom, bilo bi poželjno da mu prvo kupite onaj sa tri ili četiri točka.

Deca koja rano počnu da voze bicikl sa pomoćnim točkovima, lakše će voziti onaj sa dva.

Pre nego što počnete da učite dete da vozi bicikl, prvo ga naučite kako da se popne na njega. Kada to uradi trebalo bi da okreće pedale ne preterano sporo. Ne bi trebalo ni da jurca jer još uvek ne zna kako da zakoči.

Ukoliko primetite da se dete uspaničilo, odustanite i pokušajte neki drugi dan.

Kada bude sigurno u sebe i nauči osnovne stvari, počeće samo da ubrzava vožnju. Pohvalite svoje dete kada završi vožnju i recite mu da je vozilo samo.

Sledeći korak je učenje vožnje u saobraćaju.