Tag Archives: privatni vrtici beograd

Igračke i hrana – omiljena zanimacija mališana u vrtićima

Nesumnjiv je značaj isharane deteta za njegov rast i razvoj, pravilna, izbalansirana ishrana utiče na zdravlje vaše dece.

Upis u privatne vrtiće u Beogradu nudi roditeljima garanciju da će se o ishrani njihove dece brinuti stručnjaci iz oblasti hrane koji stvaraju posebne jelovnike koji zadovoljavaju potrebe mališana. Da bi se deca pored pravilnog fizičkog razvoja deca i mentalno pravilno razvijala pomažu igračke koje su prilagođene njihovom uzrastu.

upis u privatne vrtiće u Beogradu

Deca uglavnom najbolje jedu u veseloj i opuštenoj atmosferi, dopada im se hrana različitih boja i oblika. Uglavnom više vole sočne i sveže namirnice od prekuvanih i začinjenih jela.

Ponekad je dobro obrok iz vrtića ponoviti kod kuće kako bi se dete upoznalo sa novinama u ishrani u opuštenoj porodičnoj atmosferi.

Edukovane kuvarice koje pripremaju hranu za decu u vrtićima dekorišu hranu na razne načine kako bi tanjir izledao sto šarenije i primamljivije mališanima. Istraživanja pokazuju da ukoliko dozvolite detetu omiljenu igračku u toku obroka, povećava se njegovo interesovanje za obrok koji mu se u vrtiću nudi.

Da li i vaši mališani spavaju sa igračkom?

U nastojanju da sebe prikažu kao dobre roditelje ili se plaše osude okoline, roditelji vrlo često ne priznaju probleme koje imaju sa svojim mališanima. Ako ste i vi čuli rečenicu: “Srećne bebe mirno spavaju”, a vaše dete se budi više puta u toku noći i ne može da zaspi bez omiljene igračke, nemate razloga za brigu.

privatni vrtici beograd

Mekano ćebence, plišana igračka ili bilo koji mekani i topli predmet je u savremenoj psihologiji poznat kao “prelazni objekat”. I ne samo da nije štetan po vaše mališane, već potpomaže proces individualizacije i emocionalni razvoj kod dece.

Deca su izuzetno osetljiva na takve predmete, primetiće svaku promenu na njima, pa i najbezazleniju, na primer kada je ih operete, i ne prihvataju nikakvu zamenu za njih. Izuzetno su vezana za njega, i obično zahtevaju da ga svuda nose sa sobom. Pogotovu u vrtiću, jer vezivanje za konkretni predmet treba da pomogne deci da prebrode perid odvajanja od roditelja. Najbolji vrtići Beograd ima dosta dobrih i akreditovanih predškolskih ustanova, obično dozvoljavaju deci da sa sobom ponesu igračke od kuće, jer psiholozi i predavači prepoznaju značaj takvih predmeta u razvoju dece.

vrtici beograd

Nikada nemojte pokušavati da na silu odvojite dete od tog predmeta, jer ćete samо pogoršati situaciju. Ako, na primer, mališanima nije dozvoljenu da svoju igračku ponesu u vrtić, objasnite detetu da ga igračka čeka kod kuće, ili u autu.

Vremenom će igra sa drugovima ili neka nova zanimljivija igračka zameniti prelazni objekat i mališani će sami zaboraviti na njega.

Foto: elrincondelosano.blogspot.com; www.momtastic.com

Zašto je važno da deca gube?

Kako bi dostigli cilj najvažnija je motivacija, želja i težnja ka tome da budemo bolji. Zelja da dostignemo određeni rezultat. Borbeni i takmičarski duh se razvija kod deteta od najranijeg uzrasta. Kao roditelji često štitimo decu od poraza, težimo da njima svet prikažemo u idealnom svetlu, gde oni uvek dobijaju. Ali koliko je to dobro za njih?

Jos od vrtića sva deca dobijaju crvenu jabuku na ruci kao znak da su sve dobro uradila. Ono što zaboravljamo jeste da dete treba postepeno uvoditi u realan svet, gde neće uvek biti najbolje. Preveliki broj dece u državnim vrtićima vodi ka nekom generalnom nastupu prema svim mališanima. Zato se sve češće ističu vrtići, gde deca uče u manjim grupama, gde su vaspitači posvećeni svakom detetu i gde se zagovara individualni pristup, jedan od takvih vrtića je i vrtić Ada Ciganlija.

Koliko god dete štitili od grešaka i nezadovoljstava pogrešice nekada, i moraće datu situaciju samo da reši. Zato su za dete važne društvene igre. Pogotovo ako igra zahteva samostalni nastup deteta. Samostalno će odlučiti koji potez da povuče, i samostalno ce uvideti posledice takvog poteza.

privatni vrtic beograd
Ako se odluče za timsku igru deca će shvatiti da je saradnja između članova jedini put do uspeha. Naučiće da sa njima podele rezultat, a tako razvijaju timski duh. Kada dete shvati da je poraz sastavni deo igre, jednostavno ce uživati u igri sa drugarima, a rezultat će početi lakše da prihvata i da shvata da u životu nije uvek sve onako kako očekuje.

Kada igraju sa roditeljima deca očekuju zaštitu i savet oko svojh poteza. Možete uvek pored redovnih da definišete i vaša pravila, a da onda pre početka igre odlučite po kojim pravilima igrate. Tako ih postepeno uvodite u svet fer-pleja. I da, roditeljima je dozvoljeno da pobede, jer tako uče decu da prihvate svoje nezadovoljstvo i motivišu ih da budu bolji.

privatni vrtici beograd

Foto: www.babble.com; www.activityvillage.co.uk