Tag Archives: privatni vrtic beograd

Da li biste upisali dete u privatni vrtić?


Ne postoji bolji i efikasniji način da se dete što bolje pripremi za polazak u školu od toga da određeno vreme provede u nekom od vrtića. Dete se na taj način lakše socijalizuje i mnogo lakše prihvata sve promene koje sa sobom nosi polazak u školu.

subvencije upis u vrtiće
Poslednjih godina, roditelji svoje mališane sve češće upisuju u privatne predškolske ustanove. Da li zbog nedovoljnog broja slobodnih mesta u državnim ili zbog toga što misle da će se njihovo dete pravilnije razvijati i više naučiti u privatnom vrtiću, ovakav trend je postao prilično zastupljen, pogotovu u Beogradu.

Svaki privatni vrtić, osim svih potrebnih dozvola i sertifikata, poseduje veliki broj aktivnosti, koje imaju za cilj da animiraju decu, da kroz igru i zabavu upoznaju mnoge stvari koje će im koristiti u daljem školovanju, ali i životu.

Međutim, mnogi roditelji usled teške ekonomske situacije u zemlji, ne mogu da svom detetu priušte da pohađa neki od privatnih vrtića. Mnogi ostaju pri stavu da jebez obzira na sve mnogo bolje upisati dete u državnu predškolsku ustanovu iako je u posledenje vreme to vrlo teško, usled nedostatka slobodnih mesta.

Upravo iz tog razloga, Beograd i Novi Sad pomažu roditelljima čija deca nisu uspela da se upišu u neki državni vrtić, davanjem subvenicija za upis u privatne vrtiće u iznosu od 80% regularne cene privatnog vrtića. Uz subvencije upis u vrtiće je mnogim roditeljima omogućio da svoje mališane upišu u neke od najboljih privatnih vrtića, a takav trend saradnje gradova i privatnih preškolskih ustanova će se i u budućnosti nastaviti, čak će se proširiti i na ostale veće gradove u zemlji, poput Kragujevca.

 

Najbolji vrtić za vaše dete

Prvo odvajanje od deteta je uvek teško za roditelje, a kada treba doneti odluku da li dete poslati u vrtić ili ostaviti kod kuće na čuvanje tek nastaje zbrka. Iako vam je teško, nemojte biti sebični, već razmišljajte o onome što je zaista najbolje za vaše dete.
Psiholozi i pedagozi smatraju da je vrtić najbolji način da se deca socijalizuju i upoznaju sa svetom oko sebe. To je prostor u kome su sva deca jednaka, uče se igri, toleranciji, poštovanju i razvijaju razne sposobnosti.
Kada ste doneli odluku da dete pošaljete u vrtić, morate potražiti idealno rešenje. Budite spremni na obilazak predškolskih ustanova jer su vrtići u Beogradu brojni. Jedino ćete tako moći najbolje da se uverite čime sve raspolažu i kakvi su uslovi u kojima će vaše dete boraviti.
child-1099748_640
Zakažite sastanak i krenite u razgledanje. Ne ustručavajte se da pitate sve što vas zanima o radu vrtića. Kakva je hrana, kada se jede, kakva je čistoća, ima li dvorišta za igru? Obratite posebnu pažnju na vaspitače koji rade u vrtiću i način na koji se ophode prema deci. Naravno, raspitatje se o ceni boravka, stručnim saradnicima i da li postoji zaista adekvatan nadzor kako biste im poverili svoje dete na čuvanje.
Kada završite svoj obilazak, razmislite o svemu što ste zapazili i, ukoliko je potrebno, porazgovarajte sa rođacima ili prijateljima čija su deca već boravila u vrtiću. Neka vam ispričaju svoja iskustva i pomognu vam da donesete pravu odluku.
Nemojte dozvoliti da podlegnete osećaju krivice, brige i sumnje zato što šaljete svoje dete u vrtić. Držite se uputstava koje smo vam predočili pri izboru vrtića i izaberite najbolje za razvoj svog deteta.