Tag Archives: igracke za bebe

Najbolje igračke za najmlađe

Od trenutka kada se beba rodi i dok ne dođe trenutak za upis u jasle, bićete zatrpani igračkama koje će kao poklon donositibake, deke, tetke. Ali, neke od nisu prilagođene uzrastu vašeg deteta.

Od rođenja do druge godine igračke služe za psihomotorni razvoj deteta. Možda če vam biti teško da ne date detetu sve te prelepe igračke, ali za to nema potrebe jer one nemaju nikakvu ulogu dok dete ne poraste dovoljno da bi moglo da se igra sa njima.

baby-84552_1280

Verovali ili ne prava igračka sa kojom će se vaša beba igrati ste upravo vi. Do prvog meseca života bebe uglavnom privlači ljudski lik, naročito reaguju na poznata lice, posebno na majčin lik.
U drugom mesecu bebinog života možete na krvetac postaviti vrtešku jarkih boja. Bebe radije gledaju predmete u pokretu nego one statične.

Beba će se rado igrati sa zvečkom ili mekom loptom. Kada beba počne da se pomera i menja položaj, pažnju će joj privlačiti igračke koje se kreću(autići, loptice i sl.)

U prvoj i drugoj godini života dete će biti spremno za “ozbiljnije” igračke. Razvoj funkcije šaka omogućava hvatanje raznih oblika, pritiskanje i guranje dugmića, pa joj možete dati veće kocke za slaganje , veliki auto.
Tako maloj deci će naročito biti zanimljivo da stavlja igračke u kutiju, vadi ih, prosipa po podu, ulazi u kutiju.
Na taj način uči o odnosima u prostoru, šta je manje a šta veće i kako sa jednog mesta može da prenosi stvari na drugo.

Izaberite pravu igračku za odgovarajući uzrast vašeg deteta

hands-purple-child-holding
Kada poklonite detetu igračku, najverovatnije je da ćete imati srećno i zadovoljno dete pored sebe. Deca obično nisu izbirljiva kada su igračke u pitanju, ali bi zato roditelji trebalo da budu.

Igračke su više od zabavnih predmeta i stoga moraju biti, podjednako, interesantne, u skladu sa uzrastom deteta, sigurne i stimulativne. Kada birate igračku za svoje dete vodite računa o ovim stvarima:
Birajte jednostavnije
Igračke koje su specifične i imaju isuviše detalja, poput zadavanja različitih komandi za rad, sprečavaju decu da razvijaju svoju maštu i kreiraju svoj svet igre. Najbolje igračke su najjednostavnije, poput kocki za slaganje, jer deci pružaju mogućnost da budu spontani i kreativni, stoga ih masovno koriste privatni vrtići u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i ostalim većim gradovima u kojima su predškolske ustanove opremljene po visokim standardima.
pexels-photoppp
Postavite granice za korišćenje elektronskih igračaka i video igrica
Ukoliko ste mislili da možete odgajati dete bez upotrebe digitalnih uređaja, prevarili ste se. To je nemoguća misija, s obzirom na svet u kome živimo. Međutim, mlađoj deci se mogu i moraju postaviti stroga pravila u vezi sa njihovim korišćenjem. Istraživanja su pokazala da deca koja previše vremena provode pred kompjuterom imaju problem sa zdravljem i razvojem, posebno sa problemom gojaznosti. Preporuka američke Akademije pedijatara je da deca uzrasta ispod 2 godine ne smeju gledati TV ili igrati video igrice, a stariji uzrasti moraju imati ograničenje u njihovom korišćenju na 1-2 sata dnevno.
pexels-photo-12211
Ne zatrpavajte decu igračkama
Mnogi prave grešku kupujući igračke deci konstantno. Na taj način ona ne mogu da se posvete nijednoj od mnogih koje su oko njih. Polako uvodite igračke deci i dozvolite im da istraže svaku od njih, da uživaju igrajući se sa njima.
Evo nekoliko saveta koje igračke bi bile najbolje za navedene uzraste:
0-6 meseci – Bebe fasciniraju zvukovi i pokreti, istražuju svoje telo pa su najbolje igračke zvečke, plišane stvari i sve one koje mogu da povuku, stegnu, protresu ili udare.
6-8 meseci – Sada već bebe mogu da drže manje igračke u svojim rukama. Ponavljaju aktivnosti koje im pokazujete i usavršavaju ih pa i dalje koriste sve one igračke, samo im pružaju novu namenu i otkrivaju sve njihove namene.
8-18 meseci – Eksperimentišu sa oblicima, veličinama i prostorom. Postavljaju sebi određene ciljeve i rade na njihovom ostvarenju. Najbolje za igranje biće im kocke za slaganje, igračke koje se spajaju i razdvajaju, sa različitim oblicima i veličinama koje treba da postavljaju.
18- 24 meseca – Ovo je vreme kada se bebe pretvaraju i imititiraju okolinu. Vreme je za igračke koje uključuju kamione, automobile, lutke, kuhinjske setove, setove za oblačenje…
2-4 godine – U ovom uzrastu oni uče neverovatno puno, zato je ovo vreme odlično za vežbanje njihove imaginacije uz setove za kuću, minijaturne farme, slikovnice i bojanke, slagalice, velike Lego kocke i druge igračke za konstruisanje.
Ne zaboravite, igračke koje tačno odgovaraju uzrastu dece su itekako zabavne, a uz to i veoma sigurne za vaše dete.

Kakva treba da bude igračka za bebu?

Igra za mališana predstavlja smisao života. Pomoću nje,  on se zabavlja, istražuje, uči, i upoznaje svet oko sebe. Kroz igranje, dete razvija maštu, samouverenost, takmičarski duh, kreativnost,  ali i čula, motoričke sposobnosti i osećaj za ravnotežu.

Još od veoma ranih meseci života, bebe razvijaju svoj način igranja i komunikacije. Naime, bebi treba obezbediti igračku maksimalno sigurnog materijala i oblika. Poželjno je da igračke budu jarkih boja, neobičnog zvuka i da imaju element koji se pokreće. Pomoću ovakvih igračaka, veoma male bebe razvijaju čulo vida, dodira i sluha. Ponekad se beba toliko veže za  svoju zvečku da je nemoguće odvojiti od nje.  Neke mame, praktikuju da u jaslice i kasnije u vrtić donose takve igračke. Često vaspitači iz jaslica u Beogradu preporučuju da  se igračke za koje su bebe posebno  vezane donose u periodu adaptacije na novo okruženje.

jaslice u beogradu

Igračka treba da bude nelomljiva i dovoljno velika da je ne bi beba progutala, ali i da može da se opere/dezinfikuje  posle igre. U ponudi se nalaze gumene igračke oblih ivica koje su bas namenjene  malim bebama.  Takođe, kao što smo napomenuli, svaka igračka treba da je prilagođena evropskom standardu za kvalitet i obeležena oznakom CE kako biste bili sigurni da je adekvatna za određeni uzrast bebe.

Drugi kriterijum pored sigurnosti, koji igračka treba da ispuni je da zaokupira dete. Maloj bebi je jako teško držati pažnju duži vremenski period, zato igračka treba da bude sačinjena od svih navedenih  elemenata koji će da aktiviraju njen vid, sluh, dodir i pokret. Materijali izrade igračaka mogu biti gumeni, tekstilni, odnosno plišani.  Kada vaša beba napuni šest meseci, kupite joj igračku koja je pogodna za žvakanje, bacanje i čišćenje. U ovom periodu, bebi rastu zubići i ona postaje nervozna, zato je tu optimalna igračka spas. Sada već možete uključiti u igru bebe igračke koje aktiviraju zvuk na njen stisak i na taj način beba će polako razvijati početne motoričke sposobnosti.

Kada se vaše dete približi prvom rođendanu, ono postaje svesno sebe i kreće da se prepoznaje u ogledalu, pa tako za ovaj period, rezervisane su igračke koje na sebi imaju element sa malim plastičnim ogledalom.

Igra je važna i za dete predstavlja jedini način da spozna okruženje u kom se nalazi.  Pobrinite se da mu obezbedite igračku koju će zavoleti i kasnije kada poraste, sačuvati kao uspomenu na najbezbrižniji period života.

Igračke koje govore, igraju, pevaju, pričaju

decije-igracke-koje-govore igracke-govore
Bilo da ste u potrazi za igračkama koje govore crtani, srpski ili jednostavne plišane igračke koje govore na pravom ste mestu. Pogledajte neke od interesantnih igračaka koje pričaju na srpskom ili drugom jeziku.

igracke-govore-decije igracke-koje-govore igracke-koje-pricaju igracke-za-decu