Tag Archives: bucne igracke

Igračke koje prave buku – neprijatelji po zdravlje vaše dece

Svaki roditelj voli da obraduje svoje dete igračkom, međutim trebalo bi da vodite računa kada ih kupujete jer postoje loše i potencijalno opasne igračke za vaše dete.

Od pojedinih igračaka, koje su uglavnom omiljene među decom, može se oštetiti sluh, vid ili u bilo kom drugom kontekstu mogu negativno uticati po zdravlje deteta. Ukoliko razmišljate čime da obradujete dete za rođendan ili za uspešan upis u privatan vrtić dobro razmislite!

Young boy holding video game controller looking confused

Među igračkama koje su nisu preporučljive za decu su se našle i danas sve popularnije video igrice. Zbog preglasnog tona video igrice mogu da oštete sluh mališana.

Istraživanje je pokazalo da najveću buku prave dečiji mobilni telefoni koju stvaraju buku veću od one u većini diskoteka.

Igračke koje prave buku nakon aktiviranja senzora razlog za ovu vrstu oštećenja kod dece, naročito zato što se senzori aktiviraju neočekivano što takođe može da uplaši dete.

Nisu preporučljivi ni veliki, plastični kamioni na kojima glasno zavija sirena čak i do 3,4 minuta.

Igračke ne moraju biti opasne kada se pravilno koriste. Stavite deci do znanja da igračke ovog tipa ne smeju približavati ili naslanjati na uho dok proizvodi zvuk. Takođe pri kupovini igračke prislonite igračku na svoje uho, tako možete proceniti da li je zvuk preglasan.
Ako posle kratkog vremena zvuk počne da vas iritita ili osetete bol u uhu onda je igračka svakako preglasna za dete.