Kreativne igre i igračke razvoj deteta

Društvene igre su veoma bitne i korisne za intelektualni razvoj deteta. Pre svega one omogućavaju da u porodičnoj atmosferi provedete zajedničko vreme.
Sve veće i češće poslovne obaveze sprečavaju roditelje da provode kvalitetno vreme sa svojom decom, pa je zato sada subvencionisani upis u vrtiće u Beogradu pravi izbor za većinu roditelja.

Mogu biti sigurni da će njihovo dete biti bezbedno i provoditi kvalitetno vreme uz nadzor i negu vaspitača koji će za njih osmisliti igre koje će podsticati njihov intelektualni razvoj i maštu.

board-401458_1280

*Umne igre poput memorije ili slaganja slagalice mogu biti jako zabavne, a u isto vreme i korisne za intelektualni razvoj mališana.

*Društvene igre ( kako i sam naziv kaže) pomoći će detetu da savlada neke društvene veštine. Verbalna komunikacija je važna u ovim igrama kao i potreba da se deli, takođe podstiče dete da se fokusira i produži pažnju.
Igrajuću uloge, razvijaju društvene veštine i stupaju u kontakte sa vršnjacima. Igre kao što su “Ne ljuti se čoveče” ili domine zauzimaju značajno mesto među predškolcima, koji na taj način da čekaju na red i savladaju bes usled neuspeha.

*Veoma je bitno izabrati i odgovarajuće igračke za decu jer one ipak nisu samo izbor zabave. Iako je danas veza između igračaka i pripremanja za život manje uočljiva one i dalje predtavljaju važan faktor za njihov razvoj u svakom smislu.
-Ljuljaške, trotineti, konjići na ljuljanje,lopte i ostale igračke koje podstiču na fizičku aktivnost, pomažu deci da razviju snagu i steknu spretnost.
-Kocke i igračke sa kojima se gradi podstiču razmišljanje o matematičkim koceptima, kao što su brojevi, manje i više, geometrijski oblici.
-Sitne igračke koje se međusobno uklapaju ili ubacuju jedna u drugu veoma su korisne za razvijanje fine motorike.

Kroz igranje deca se oslobađaju nakupljenih emocija i uče njihovom kontrolisanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *