Kakva treba da bude igračka za bebu?

Igra za mališana predstavlja smisao života. Pomoću nje,  on se zabavlja, istražuje, uči, i upoznaje svet oko sebe. Kroz igranje, dete razvija maštu, samouverenost, takmičarski duh, kreativnost,  ali i čula, motoričke sposobnosti i osećaj za ravnotežu.

Još od veoma ranih meseci života, bebe razvijaju svoj način igranja i komunikacije. Naime, bebi treba obezbediti igračku maksimalno sigurnog materijala i oblika. Poželjno je da igračke budu jarkih boja, neobičnog zvuka i da imaju element koji se pokreće. Pomoću ovakvih igračaka, veoma male bebe razvijaju čulo vida, dodira i sluha. Ponekad se beba toliko veže za  svoju zvečku da je nemoguće odvojiti od nje.  Neke mame, praktikuju da u jaslice i kasnije u vrtić donose takve igračke. Često vaspitači iz jaslica u Beogradu preporučuju da  se igračke za koje su bebe posebno  vezane donose u periodu adaptacije na novo okruženje.

jaslice u beogradu

Igračka treba da bude nelomljiva i dovoljno velika da je ne bi beba progutala, ali i da može da se opere/dezinfikuje  posle igre. U ponudi se nalaze gumene igračke oblih ivica koje su bas namenjene  malim bebama.  Takođe, kao što smo napomenuli, svaka igračka treba da je prilagođena evropskom standardu za kvalitet i obeležena oznakom CE kako biste bili sigurni da je adekvatna za određeni uzrast bebe.

Drugi kriterijum pored sigurnosti, koji igračka treba da ispuni je da zaokupira dete. Maloj bebi je jako teško držati pažnju duži vremenski period, zato igračka treba da bude sačinjena od svih navedenih  elemenata koji će da aktiviraju njen vid, sluh, dodir i pokret. Materijali izrade igračaka mogu biti gumeni, tekstilni, odnosno plišani.  Kada vaša beba napuni šest meseci, kupite joj igračku koja je pogodna za žvakanje, bacanje i čišćenje. U ovom periodu, bebi rastu zubići i ona postaje nervozna, zato je tu optimalna igračka spas. Sada već možete uključiti u igru bebe igračke koje aktiviraju zvuk na njen stisak i na taj način beba će polako razvijati početne motoričke sposobnosti.

Kada se vaše dete približi prvom rođendanu, ono postaje svesno sebe i kreće da se prepoznaje u ogledalu, pa tako za ovaj period, rezervisane su igračke koje na sebi imaju element sa malim plastičnim ogledalom.

Igra je važna i za dete predstavlja jedini način da spozna okruženje u kom se nalazi.  Pobrinite se da mu obezbedite igračku koju će zavoleti i kasnije kada poraste, sačuvati kao uspomenu na najbezbrižniji period života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *