Kako je nastala omiljena dečja igračka na svetu?

Kada sam čula od svog deteta da je za domaći zadatak dobio da napiše sastav os vojoj omiljenoj igrački iz detinjstva znala sam da će pisati o plišanom medi koji i dan danas stoji u uglu sobe. Obzirom da je osnovna škola Bejza, škola u koju ide moje dete nisam se iznenadila za ovakvu temu, ali me je podstaklo na razmišljanje – ko se i kada setio da napravi plišanog medu?
Plišani meda je većini dece omiljena igračka i sastavni deo detinjstva. Saznala sam, i to ću podeliti sa vama,  kako je jedan imigrant pre više od sto godina došao na ideju da napravi ovu igračku.

1938397

Plišani meda nastao je u čast nekadašnjeg američkog predsednika Teodora Ruzvelta. Sve je počelo kada je u američkoj državi Misisipi, davne 1902. godine, organizovan lov na medvede. Ovom događaju prisustvovao je i Ruzvelt koji je – od svih prisutnih lovaca – jedini ostao bez plena. Njegovi asistenti su tada zarobili mladunče crnog američkog medveda i predložili da ga on ubije, ali je on to odbio.

To je bila vest koju su preneli svi američki mediji. Karikatursta Kliford Berimen je ovaj predsednikov potez ovekovečio u karikaturi koju je video Moris Mičtom, vlasnik prodavnice slatkiša u Bruklinu. Mičtom, ruski imigrant jevrejskog porekla, koji je sa suprugom Rouz pravio plišane igračke, odlučio je da napravi plišanog medu i posveti ga predsedniku koji nije hteo da ubije medveda. Tako je plišani medved dobio ime po Teodrou Ruzveltu – Teddy bear.

Nakon što je Ruzvelt dao dozvolu da se za igračku koristi njegovo ime, Mičtom je počeo da masovno proizvodi plišane mede. Danas je meda Tedi najpopularniji meda u celom svetu. Zanimljiv je podatak da svake godine u hotelima širom sveta ostane oko 75 000 plišanih meda koje najmlađi gosti zaborave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *