Istorija omiljene dečije igračke – lopte

Kroz istorijske spise se igračke retko spominju, to ne znači da nisu postajale. Smatra se da su još plemenska društa pravila za decu igračke. Deca su se najčešće igrala blatom, kamenčićima i grančicama od kojih su pravili modele svega što ih okružuje. Te igračke jesu bile skromnije, ali su deca vreme provodila u društvu. Danas, većina igračaka upućuje na samostalnu igru. Lopta nije jedna od takvih igračaka.

Kako i kada je nastala lopta ne postoji precizan podatak, ali je uz biciklu i plišanog medu oduvek bila simbol detinjstva. Za razliku od devojčica koje već u malo starijem uzrastu priželjkuju da obuku mamine štikle i da dobiju prvi set šminke, dečake u tom uzrastu ne interesuju muška odela, dečaci se drže lopte.

muska odela

Bilo je različitih varijanti, ali je najpoznatija preteča današnje lopte bila naprvljena od svinjske bešike. Bilo je izvesnih problema sa tom loptom, menjala je oblik i stalno je pucala. A niko nije želeo da odustane od zabavne igre. S toga se došlo na ideju da se lopta obloži debelom kožom, kako bi se zaštitila od pucanja, i kako bi se obezbedilo zadržavanje oblika.

Pedesetih godina su usledile velike promene. Uklonjeni su vidljivi čvorovi kojim je spajana koža, počelo se sa upotrebom zaštitnih lakova kako bi lopta bila vodootporna, a za bolju vidljivost kako fudbalerima, tako i navijačima počeli su da ih farbaju u belu boju.

muska odela beograd

Svako prvenstvo danas nosi nove, zanimljive, kvalitetnije lopte. Po ugledu na to šta se plasira na najvećim takmičenjima, dečaci će to i zahtevati od svojih roditelja. Jer bez obzira na nove video igrice, džojstike, i izmišljene likove, fudbal kao atraktivan i popularan sport obezbeđuje lopti mesto na listi najpopularnijih igračaka današnjice.

Foto: worldcupballs.info; www.pespatchs.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *