Da li i vaši mališani spavaju sa igračkom?

U nastojanju da sebe prikažu kao dobre roditelje ili se plaše osude okoline, roditelji vrlo često ne priznaju probleme koje imaju sa svojim mališanima. Ako ste i vi čuli rečenicu: “Srećne bebe mirno spavaju”, a vaše dete se budi više puta u toku noći i ne može da zaspi bez omiljene igračke, nemate razloga za brigu.

privatni vrtici beograd

Mekano ćebence, plišana igračka ili bilo koji mekani i topli predmet je u savremenoj psihologiji poznat kao “prelazni objekat”. I ne samo da nije štetan po vaše mališane, već potpomaže proces individualizacije i emocionalni razvoj kod dece.

Deca su izuzetno osetljiva na takve predmete, primetiće svaku promenu na njima, pa i najbezazleniju, na primer kada je ih operete, i ne prihvataju nikakvu zamenu za njih. Izuzetno su vezana za njega, i obično zahtevaju da ga svuda nose sa sobom. Pogotovu u vrtiću, jer vezivanje za konkretni predmet treba da pomogne deci da prebrode perid odvajanja od roditelja. Najbolji vrtići Beograd ima dosta dobrih i akreditovanih predškolskih ustanova, obično dozvoljavaju deci da sa sobom ponesu igračke od kuće, jer psiholozi i predavači prepoznaju značaj takvih predmeta u razvoju dece.

vrtici beograd

Nikada nemojte pokušavati da na silu odvojite dete od tog predmeta, jer ćete samо pogoršati situaciju. Ako, na primer, mališanima nije dozvoljenu da svoju igračku ponesu u vrtić, objasnite detetu da ga igračka čeka kod kuće, ili u autu.

Vremenom će igra sa drugovima ili neka nova zanimljivija igračka zameniti prelazni objekat i mališani će sami zaboraviti na njega.

Foto: elrincondelosano.blogspot.com; www.momtastic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *