Da li dete treba nositi svoju igračku u vrtić?

Deca često žele u vrtić poneti svoju omiljenu igračku. Opravdan razlog za nošenje nekih igračaka u vrtić je svakako period adaptacije. U većini vrtića će, barem u početku privikavanja, biti dopušteno donošenje omiljene igračke. Kasnije deca žele poneti igračku za koju smatraju da će biti odlična za trenutne igre s vršnjacima, žele se “pohvaliti” novom igračkom ili im je još uvek potrebna veza sa domom.

building-1867350_1920

Donosimo vam razloge za i protiv donošenja igračaka u vrtić:

Zašto je dobro poneti igračku?

– Igračka olakšava period adaptacije; Period adaptacije na vrtić je vrlo osjetljiv period, i dobro je kad dete uz sebe ima nešto što ga povezuje sa domom i pruža mu sigurnost,
– Dete se uči odgovornosti; U većini vrtića vlada pravilo da se igračka od kuće može doneti jednom nedeljno. Obično su to ponedeljak ili petak, dani do vikenda,
– Dete se uči deljenju sa drugom decom; Iako se deca u vrtiću uče deljenju stvari, vlastita omiljena igračka je ipak nešto drugo. Igračke u vrtiću su zajedničke, pa deca vrlo brzo usvoje pravilo deljenja. Međutim, kad se radi o vlastitoj igrački, prisutne su nešto drugačije emocije.

Zamke donošenja igračaka u vrtić

– Skupe igračke; Nemojte dozvoliti da dete u vrtić donosi skupe ili nenadoknadive igračke. Koliko god su deca naučila da paze na svoje stvari, ona su i dalje samo deca. Niko u vrtiću ne može biti odgovoran za gubitak ili oštećenje igračke, a dete ne može celo vreme “bdeti” nad njom.
– Premale igračke; Male igračke ili one koje se sastoje od sitnijih delova, nije dobro nositi u vrtić. Osim što takve igračke mogu potencijalno ugroziti zdravlje dece, sitne delove je mnogo lakše izgubiti.
– Lomljive igračke; Objasnite detetu da može lako ostati bez takve igračke, pa zajedno odaberite neku adekvatniju.
– Svađe; Iako donošenje vlastite igračke uči dete nesebičnosti, s obzirom da je cilj zajednička igra, postoji i druga strana medalje. Naime, igračku je nemoguće pokazati svima, poigrati se njome sa svima, svima je “malo” dati. To može biti izvor frustracija za prijatelje i malog vlasnika. Da bi se to premostilo, dobro je unapred s detetom proći određene situacije i savetovati ga kako da se ponaša sa vlastitom igračkom u vrtiću.

Što treba znati prije negoli se igračka odnese u vrtić?

Dete treba znati pravila kolektiva, kao i razloge zbog kojih su uvedena. Ako je pravilo da se igračke donose samo petkom onda to treba poštovati, kao i druga pravila vezana uz ponašanje i postupke s igračkom donešenom od kuće. Takva pravila poseduje većina vrtića, pa čak i najbolji vrtić u Beogradu.
Dete treba razmisliti koju igračku želi ponijeti i zašto; Na taj ćete način izbeći “natezanja” pre vrtića, kao i ona u samom kolektivu.
Objasnite djetetu njegovu odgovornost! 
Dete treba voditi računa o svim svojim stvarima, pa tako i o igračkama. Isto tako, ono uči da njegove odluke imaju određene posledice, ponekad pozitivne, ponekad ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *